Rwanda : Het land van 1000 heuvels

"In april 1994 werden haar ouders, broertje en zusje slachtoffer van de volkerenmoord in Rwanda. Jeanne verloor daarbij ook haar tantes, ooms, neven en nichten, evenals haar vrienden en buren. Nagenoeg allen in Kibungo die behoorden tot de stam van de Tutsi's werden vermoord. Jeanne ontkwam als enige van haar familie aan de massaslachting...."

Dit is de start van het boek 'Mijn land van 1000 heuvels', van Hanna Janssen. Eťn van de vele verhalen die zijn verschenen na de verschrikkelijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in dit land.

Een vliegtuig stort neer. Een aanslag. De president van Rwanda is dood. Extremistische Hutu's grijpen dit aan als start voor de meest brute en bloederige volkerenmoord die 100 dagen zal duren. Meer dan 800.000 mensen vinden de dood. De meeste slachtoffers zijn Tutsi's, die de minderheid vormen in het land. Ook gematigde Hutu's moeten het ontgelden. Meer dan 3 miljoen mensen slaan op de vlucht.

De verhalen van de ooggetuigen zijn aangrijpend. Het is niet voor te stellen wat daar gebeurd is, zo gruwelijk. Met dat is ons achterhoofd is het ook raar dat we dit land zo graag willen bezoeken. We zijn tien jaar verder en 10 jaar na de genocide is het onderzoek naar betrokkenen bij de aanslag en naar de daders die de massaslachting ontketenden nog steeds in volle gang.

Wat zullen we zien in Rwanda? Merk je er als buitenlander iets van? Hoe is het mogelijk dat Hutu's en Tutsi's weer naast elkaar kunnen leven? Wat willen we daar zelf eigenlijk? Okee, we zijn zeer nieuwsgierig naar 'de samenleving', de sfeer, het leven in de dorpen, maar wat ook absoluut meetelt is de fascinerende groene natuur, het prachtige regenwoud. Het land van 1000 heuvels heeft veel schoonheid te bieden. In het noorden ligt het 'Parc National des Volcans' waar de Berggorilla's wonen. In het oosten ligt het Akagera National Park, waar leeuwen, giraffen, olifanten en nijlpaarden leven. Dit zijn onze redenen voor een bezoek aan Rwanda:

  

Laat een berichtje achter voor San en Det| 10:34:23 AM