Ghana : Forten en kastelen

De kust van Ghana heeft een lange Nederlandse geschiedenis. We gaan op bezoek in Cape Coast en Elmina en laten ons rondleiden door de forten en kastelen van deze steden. Een historische wandeling die ons de gruwelen van de slaventijd laten zien als we even plaats nemen in de dungeons achter de tralies, in een donkere krappe ruimte waar de vele slaven op elkaar gepakt zaten te wachten op hun vertrek via de 'door of no return'.

kanonnen op Cape Coast castle Sandra en Irene in Elmina castle

Elmina castle heeft een prachtige lokatie. Vanaf het restaurantterras, wat zich op het kasteel bevindt, hebben we een prachtig uitzicht over Fort St. Jago, het fort dat door de Nederlanders in 1660 is afgebouwd. Op deze plek op de heuvel was een kerk, gebouwd door de Portugezen. De heuvel werd in 1637 door de Nederlanders gebruikt om de Portugezen uit Elmina Castle te verjagen. Met succes. Het fort is de oudste militaire architectuur van de goudkust en daarmee uniek. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de het inrichten van de kamers. Het fort zal in de toekomst worden gebruikt als guesthouse.

Vanaf Elmina castle kijken we ook uit op de drukke haven pal naast de castle. Bootjes varen af en aan, de visnetten liggen verspreid over de smalle bootjes en de mannen zijn druk aan het werk. Achter de haven is de markt. Daar staan de vrouwen. Zij verkopen het vis.

Fort St. Jago op de heuvel gezien vanaf Elmina castle De haven van Elmina  Elmina castle vanaf Fort St. Jago

Elmina is echt een vissersdorpje met leuke smalle straatjes die de boeiende namen dragen als 'Buiten Rust' en 'Old Dutch Cemeterystreet'. Daar moeten we even doorheen lopen. Op weg naar de begraafplaats staat een dame achter een kleine barbecue mais te grillen. Dat ziet er heerlijk uit. Op het bankje voor de begraafplaats eten we de lekkernij, onderwijl door de spijlen van het hek glurend. De Old Dutch Cemetery ligt er treurig bij. Het gras is hoog en de stenen zijn vuilzwart. We kunnen nog net wat namen lezen.

Zicht op de straat Buitenrust in Elmina de Old Dutch Cemetery in Elmina

Laat een berichtje achter voor San en Det| 6:56:55 PM