Ghana : Voetballen in Cantonment

We zijn al een flinke tijd niet echt sportief geweest. Natuurlijk lopen we veel en vaak zelfs in de brandende zon. En ook de trekkings in the Simien Mountains (Eth) en Mount Elgon (Ugd) waren natuurijk geen kattenpis. Maar echt sporten zoals Sandra's squash en volleybal en Detlev's voetbal missen we wel een beetje. In Rwanda hebben we een keertje getennist en in Tanzania zelfs een keer gesquashed. Maar dat was het wel wat betreft de wedtrijdsport.

Melvin (NL) en Rebecca (GH) van der Pouw Kraan houden ook van sporten en van voetbal in het bijzonder. Met hen kijken we de twee jammerlijk verlopen Europese halve finales van AZ en PSV. Maar hier in Accra is er ook eindelijk de kans om zelf te voetballen. Op donderdagavond en zondagmiddag worden op het gravelveldje van de Ghana International School in Cantonment wedstrijden gespeeld.

Donderdagavond is het "Dutch evening". Een aantal Nederlandse expats speelt hier maar zoekt nog naar tegenstanders. Nou hebben Melvin, Rebecca en Detlev wel zin in. Gelukkig komen er ook nog 2 andere Ghanese jongens zodat het een lekkere wedstrijd 4 tegen 4 wordt. De wedstrijd start om half acht en dan is het al een tijdje donker hier maar de veldverlichting wordt speciaal voor ons aan gedaan.

Ondanks het tijdsstip is het toch nog steeds bijna 30 graden en is de luchtvochtigheid rond de 70%. Mijn net op Kantamanto "Obroni Wawu" aangeschafte Arsenal shirt is binnen 5 minuten volledig doorweekt. Het gravel plakt tot op kniehoogte aan de vochtige benen en ook de spiertjes werken nog niet helemaal mee. Het veld is slecht verlicht, op sommige plekken echt te donker en her en der zitten verradelijke kuiltjes en slingeren wat plastic zakjes. Eigenlijk is het geen doen maar al die heerlijk fufu moet er ook weer eens uit. Daarbij dragen de laatste e-mails uit NL over de Guus Niemeijer Cup (zie ook Uw8e over Guus) bij WVHEDW ook behoorljik bij aan de drang om zelf te voetballen. De wedstrjiden van bijna anderhalf uur zijn een behoorljike aanslag op je energie. Een litertje of twee gaat er op zijn minst wel in tijdens en na de wedstrijd.

Gelukkig zijn de wedstrijden op zondag wat minder heftig. Met 6 tegen 6 wordt het dan meer een soort multicultizomeravondmixvoetbal met deelname van een Ghanese en Zambiaanse vrouw, een Rwandees (in Cameroon shirt), twee Duitsers, een Engelsman, twee Nederlanders en 4 Ghanese mannen (tussen de 18 en 40). Eind uitslag blijkt 24 - 25 te zijn. Dat iemand dat nog bij had gehouden zeg. Detlev had er de puf in ieder geval niet voor. En voor Sandra was de wedstrijdspanning ook niet echt hoog genoeg om de hele wedstrijd geconcentreerd uit te kijken. Redelijk kapot en na een 'French Shower' drinken we lekker een Star biertje in Liquid om de wedstrijd na te bespreken.

Laat een berichtje achter voor San en Det| 3:31:39 PM