Wat eten en drinken we hier? : Ghana: De keuken van Alice en Wonder

Tijdens ons verblijf in Accra slapen we niet in een hotel. De laatste 8 jaar verblijven we in het appartement van Alice en Peter Paul in de buitenwijk Mamprobi. Ook wonen hier hun drieling Keith, Ida en Sebastian en de moeder van Alice: Wonder.

Alice en Wonder zijn grootheden in de keuken (en niet alleen daar hoor!). Hoewel het al erg vertrouwd is om 's-morgens om 07.00u geroosterd (licht-) bruin brood (van Hope for Life) met oude kaas te krijgen, zijn het vooral de traditionele maaltijden die Alice en Wonder bereiden die ons doen watertanden.

In onze eerste week eten we hier al Banku met Red Snapper en peper-tomaat-ui-saus, Fufu in pindasoep met eend, Konkonte in pindasoep met tilapia, Kenkey (v/d straat) met heerlijke tomaat-ui-peper-saus en tilapia, Waakye (spreek uit: waatsjie) met vis en tomaat-peper saus, Jollof rijst en Rijstballen met soep en tilapia. De yamballen met groentensaus zijn zelfs voor Detlev en Sandra na 9 jaar weer iets nieuws. Maar ook dit is weer goddelijk lekker bereid. Wat een ontvangst toch iedere keer weer.

Voor de niet kenners hier een kleine uitleg wat wat is.

  • Banku: gekookt mais- en casavedeeg geroerd tot grote ballen die je met saus of soep eet.
  • Fufu: gekookte en gestampte casave en coco-yam (of gekookte bakbanaan) die je eet vanuit een grote kom soep.
  • Kenkey: urenlang in maisbladeren gekookt maisdeeg. Te eten met hete tomaat saus en vis.
  • Konkonte (face the wall): gekookt en geroosterde casavepoeder, ligt net als de fufu in de soep.
  • Yamballen: gekookte yam (soort hele grote aardappel), tot ballen gerold met ui, knoflook , boter en ei. Daarna gefrituurd. Kan je eten met een saus.
  • Waakye: gekookte bruine boontjes met rijst. Ook met tomaat-ui-saus met vis (Tilapia?).
  • Jollof rijst: In tomaat-peper soep gekookte rijst met groenten.
  • Rijstballen: ballen (zo groot als tennisballen) van ietwat doorgekookte rijst. Liggen ook weer in de soep.

Echte maaltijden hoeven we op deze manier niet buiten de deur te eten in Accra. Toch vermeldenswaardig zijn de kebabs van "Liquid" bij "Busy Internet" en de gebarbecuede worsten van "the Coca Cola spot" aan ring road east, Accra.

Westerse snacks eet Detlev op de jaarlijkse bazar van op de Ghana International School waar ook dit jaar het straatkinderen project CAS weer vertegenwoordigd is. Bij de Nederlandse stand is er broodje rookworst! En ook de Libaneze stand staat er niet voor niets met hun shoarma en kebab. Wel allemaal tegen behoorlijke (Ghanese) prijzen.

Dat geldt niet voor het koninginnedagfeestje op de residentie van de Nederlandse ambassadeur. Daar hebben we toch al heel wat feestjes gehad de laatste jaren, maar de stukjes Leidsche kaas, bitterballen, saucijzenbroodjes, haring, paling en zalm kwamen dit keer wel heel vaak voorbij.

Laat een berichtje achter voor San en Det| 12:17:52 PM