Uganda : De markt in Kampala

Vlak achter ons luxe hotel ligt de markt van Kampala. Al op de eerste middag lopen we er even langs om een heerlijk verse ananas te eten. Simiyu Thomas, die zich voorstelt als 'Claus' begroet ons met een grote glimach. Thomas is geboren en getogen op deze markt. Zijn ouders hadden er een fruitkraam en nu heeft hij de zaak overgenomen.Hij is echt kind aan huis hier. Iedereen groet hem hartelijk. Hij biedt ons aan met hem een rondleiding over de markt te maken. We staan eigenlijk niet eens zo hard te trappelen maar doen het toch. Andere markten hier in Oost Afrika maar vooral ook in West Afrika, hoe chaotisch en druk dan ook hebben we toch ook zelf alleen bezocht.

kampala gids op de groentenmarkt

Markten in Afrika zijn echt altijd iets speciaals. Soms georganiseerd in verschillende afdelingen, soms totale chaos waar zelfs het vinden van de uitgang benauwend lang duurt, de vele (soms onherkenbare) items, de prachtige kleuren van de groenten, fruit en stoffenkramen, neusprikkelende geuren van de kruidenafdelingen, de grote lappen rauwvlees en de koeiekoppen met zijn honderden vliegen, de enorme vissen, de keurig gestapelde sinasappeltjes. En vaak onbegaanbaar druk. Je moet er wel van houden. Maar voor de liefhebber zijn dit de mooiste hoogtepunten in Afrika. Wat wel heel jammer is, is dat foto's nemen op een markt in Afrika vaak ondoenlijk is. De markt is voor buitenlanders veelal een onneembare vesting en de geborgenheid die dat biedt voor de klanten en aanbieders wordt op ondubbelzinnige wijze in stand gehouden. GEEN FOTOCAMERA'S HIER!. Het is soms wel even slikken als je weer een prachtig plaatje ziet. Maar in de afgelopen tien jaar zijn we er aan gewend geraakt. De vele markten die we bezochten in Accra, Kumasi ,Ouagadougou, Lome, Nairobi, Addis Abeba staan in ons geheugen gegrift. Maar foto's hebben we er niet van.

De rondleiding die we van Thomas krijgen verandert dat volledig. Niemand van de  verkopers of klanten reageert geschokt als we met hem en onze digitale camera de markt binnenlopen. "Neem maar foto's van alles dat je wilt, proef en voel alles dat je wilt"......... en dat laten Detlev en Sandra zich geen twee keer zeggen.

kampala groenten op de markt

kampala kruiden markt

Sandra op de markt in Kampala

Laat een berichtje achter voor San en Det| 12:05:17 PM