Uganda : Chimpanzees bij Masindi

Op het kneuterige terrasje van ons hotel in Masindi raken we in gesprek met Herbert. Enigszins aangeschoten genietend van zijn vrije dag vertelt hij ons met aanstekelijk enthousiasme over de NGO (non governmental organisation) waar hij werkt.

Echt weer een heerlijk voorbeeld van ons reizigersgeluk. Wij zijn namelijk op zoek naar een betaalbare manier om chimpanzees te bezoeken. Laat Herbert's NGO zich nou bezig houden met chimps!

Op zo'n 8 kilometer van Masindi ligt een klein stukje bos. Het is als een eiland ingeklemd tussen de landbouwgronden van de omliggende dorpjes. Het bos is rijk aan verschillende primaten. Naast een groep van 16 chimpanzees, zijn er grote groepen black and white colubuses, red colubus en heel veel baboons. De NGO probeert het bos te behouden voor toekomstige generaties. Bewoners uit omliggende dorpen wordt voorlichting gegeven, landbouwgronden worden langzaam teruggedrongen voor bos, houtkappen is verboden evenals het jagen op de dieren in het bos. Herbert wil erg graag dat we het werk van zijn NGO en het bos en de chimps komen bekijken. En dat doen we dan ook.

geen aap te zien op de foto maar dit ter bevestiging dat we er wel waren

Met een "special hire" rijden we 's morgens vroeg voor zevenen het bos in. Wat een stilte! Alleen de geluiden van het ontwakende bos. Vogels, veel vogels, colobus aapjes en nog heel veel andere geluiden die voor ons stadsmensen lastig thuis te brengen zijn. Richard, de fieldmanager van de NGO is onze gids. Al lopend door het kletsnatte bos laat hij duidelijk merken erg veel verstand te hebben van de flora en fauna hier. Hij wijst ons aan de lopende band op diverse vogels en de verschilende bomen. Ook wijst hij veelvuldig verlaten nesten aan waar chimpanzees hebben geslapen (chimps zijn naast gorilla's de enige apen die een nest maken om de nacht door te brengen, andere primaten hangen of zitten op takken).

Maar we zijn hier voor de chimps en die krijgen we na een zoektocht van anderhalf uur eindelijk te zien. Het zijn er maar twee. Een waakzame rustige moeder met maar 1 voet (de andere is jaren geleden geamputeerd door een val) en een vrolijke onbevangen kind van 5 jaar. Die een tak hoger aan een arm halsbrekende toeren uithaalt om ons te imponeren. Helaas zijn ze te ver weg voor een foto (we zijn verwend door de gorilla's) maar de verrekijker biedt mooi uitkomst.

We wandelen nog twee uur verder door het bos in de hoop een glimp op te vangen van de rest van de groep chimps. Maar helaas. Hier blijft het bij. Wel worden we nog getrakteerd op een grote groep baboons die hoog in een paar bomen ons een prachtige voorstelling geeft van hun atletische vermogens. Wat een leven hebben die beesten zeg.........

Laat een berichtje achter voor San en Det| 11:24:33 AM