Tanzania : Dr. Livingstone I presume?

Sandra en Detlev zijn in Ujiji aan de oostoever van lake Tanganyika.  De kunstig gemaakte houten vissersboten liggen op het strand. Tientallen vrouwen in kleurrijke panga's staan tot hun enkels in het water. Er wordt veel gelachen en gepraat; de laatste roddels van Ujiji worden uitgewisseld. Intussen doen de vrouwen de was en maken ze vis en groenten schoon. Het meer is een rijk bezit. Meters verderop zwemmen en spelen in het ondiepe water veel kinderen. Voornamelijk jongetjes, want de meisjes helpen hun moeders en tantes.

In de verte zien we DR Congo (Zaire) liggen, het tweede land dat we wel zien tijdens deze reis maar niet zullen vereren met een bezoek (het andere land is Zambia, dat we zien vanuit de Tanzaniaanse grensplaats Tunduma).

Ujiji is een van de vele kleine dorpjes die we tijdens onze reis aandoen. Buiten Ujiji zullen maar weinig mensen deze plaats van  naam kennen. Toch is hier in de negentiende eeuw 1 van 's werelds beroemste uitspraken gedaan.

Missionaris en ontdekkingsreiziger Dr. David Livingstone had al jaren rondgereisd in Oost Afrika voordat hij zich tijdelijk settelde in Ujuji aan deover van Lake Tanganyika. New York Herald Journalist Henry Morton Stanley was door zijn redacteur James Bennet jr. "op pad" gestuurd om hem op te zoeken en om hem te overtuigen terug te keren. Na een lange zoektocht ontmoette hij in november 1871 uiteindelijk Dr. Livingstone, waarbij hij de historische worden "Dr. Livingstone I presume?" uitsprak. David Livingstone was blij met zijn onverwachte bezoek en de meegebrachte rijke donatie aan levensmiddelen. Toch besloot hij te blijven. In 1873 overleed hij. Via Zanzibar werd zijn lichaam overgebracht naar West Mister Abbey.

We bezoeken het Livingstonemonument met Monique Staps uit Groningen/Dar es Salaam. Onder de mangoboom krijgen we van een sympathiek oud mannetje in lastig verstaanbaar Engels een hele geschiedenisles. Uiteraard bezoeken we ook het stoffige museum met voornamelijk recente tekeningen van oude voorstellingen en wat kranteknipsels. Zo wordt het nog een informatief dagje.

Laat een berichtje achter voor San en Det| 2:51:42 PM