EthiopiŽ : Een kruispunt in Bahar Dar.

Acht uur 's ochtends (europese tijd). We zitten in de scherpe ochtendzon op een terrasje aan een verkeerskruispunt in Bahar Dar, zo'n 580 km ten noorden van Addis Abeba. Onze multi-vitamine ochtenddrank  van de tent hiernaast gaat vanochtend niet door. De elektriciteit is uitgevallen en dus werken de citruspersen niet. Hoe ze op ons terras dan hete koffie serveren is ons een raadsel maar je moet niet alles proberen te begrijpen.

Tussen ons en de straat een brede stoep en een heuse border met veel groen en kleurige bloemen. Er wordt net de laatste hand gelegd aan het besproeien ervan. Daar is dus wel water voor. Onze hotelkamer moet het doen met een gevulde 15 liter emmer. Op het kruispunt is het al goed druk. op stoep en over straat schuiven tientallen bedelaars. Soms oude mannen, altijd met stok en in lompen, soms jonge mensen met duidelijk polio verschijnselen. Een voet, been, arm of hand lijkt verschrompeld. Tussen hen ook veel jonge mensen die er piekobello uitzien en duidelijk op weg zijn naar hun werk. Om de 2 -3 minuten komen er jongetjes langs van een jaar of 7. Ze verkopen loten of papieren zakdoekjes.
De orde op het kruispunt wordt bij afwezigheid van werkende verkeerslichten, gehandhaaft door een verkeeragent in een wit-kaki uniform. Hij wordt bijgestaan door diverse in rood uniform en witte pet en mouwen gestoken assistentes.

Lichtgroene taxi's en blauw-witte busjes staan geduldig te wachten naast de vele fietsers. De weg wordt verder gevuld door tientallen witte pickups en 4 wheeldrives met zo af en toe een grote lichtblauw UN sticker. Rechts van ons slenteren 5 oudere mannen in een lang donker gewaad, zo af en toe houdt 1 van hen zijn hand op. Op de hoek van het terras is een schoenpoetsertje druk bezig de eens witte sportschoenen van een 20 jarige blitse jongen weer wit te maken. Net buiten gezichtveld, om de hoek is een kleermaker op de stoep druk in de weer met zijn Singer naaimachiene. Hij is bezig om de moneybelt van Detlev te repareren. Die heeft de eerste week van onze 10e Afrika reis niet overleefd. Voor 2 Birr (euro 0,18) is hij weer zo goed als nieuw.
Ondertussen schuivelen 2 vrouwen van een jaar of  30 over het kruispunt. Ze dragen jute zakken als een soort jurk en hebben geen schoeisel aan. Op hun 45 graden gebogen rug dragen ze elk 4 zakken van ongeveer 25 liter houtskool. Ze negeren de inmiddels werkende verkeerslichten en versnellen hun pas wanneer het aankomende verkeer dat vereist.
Het is al de derde keer dat we hier zitten, sommige mensen , vooral de kinderen, herkennen we al. Twee van hen proberen met een zielig "father, mother dead" te bedelen. Een derde, een jongetje van en jaar of 3 met een kaalgeschoren koppie en een faal rood sweatertje zegt niet veel maar blijft minuten lang voor ons staan.
De verkeersagent zit inmiddels in zijn houten kiosk en heeft er vandaag duielijk zin in. Iedereen die ook 1 cm voorbij de weggevaagde streep van de verkeerslichten stopt wordt teruggefloten. De wandelaars die geen gebruik maken van de denkbeeldige zebrapaden kunnen ook rekenen op zijn snerpende gefluit en een luide vermaning. Boetes worden niet uitgedeeld, orders wel opgevolgd.
Een jongen van een jaar of 15 steunt vlak voor ons tafeltje op 2 half verlamde benen. Met een stok houdt hij zich in evenwicht. Op zijn hoofd heeft hij een wolle muts, hij draagt een korte vergane broek. Ondanks de aansporingen van de terrasbediening verlaat hij ons pas wanneer Sandra hem een paar muntjes in de hand drukt. Drie meter verderop rust hij uit tegen een houten elektriciteitspaal.
We rekenen de 5 koffie en het brood met ei en peper af en vertrekken...............

Laat een berichtje achter voor San en Det| 11:26:12 AM