EthiopiŽ : Tijd in Ethiopie.

Onze bus zou 's morgens om 11 uur vertrekken uit Dangla richting Bahar Dar zei de chauffeur. Ethiopishe tijd benadrukte hij nog. En dat was aardig van hem anders hadden we 6 uur te laat geweest.
De Ethiopische klok, die  2 * 12 uur telt, begint op onze 6 uur. Onze 12 uur smiddags is dus bij hen 6 uur. En bijvoorbeeld 16.00u en 04.00u is dus 10 uur Ethiopische tijd. Gelukkig zijn de meeste Ethiopiers gewend aan het geklungel van de westerlingen. Ze benadrukken dus nog al eens dat om Europese of Ethiopische tijd gaat. Maar ja, Europese tijd is ook maar relatief gezien de 2 uur tijdverschil tussen Amsterdam en Ethiopie. Snapt u het nog?
Wat ook apart is, is de jaartelling hier. Ethiopie volgt niet de Gregoriaanse kalender maar hanteert de Julische variant. Een jaar bestaat uit 12 maanden van 30 dagen en 1 maand van 5 of 6 dagen. De jaartelling loopt ongeveer 8 jaar achter op de onze. Het is hier nu de 2e van de 4e in 1997. Is vooral grappig als we de gastenlijst van een hotel zien.

hotel-rekening-met ethiopische kalender

De laatste gast lijkt al jaren geleden te hebben uitgecheckt. Ook de loten die je hier veelvuldig kan kopen lijken hun trekking al jaren geleden achter de rug te hebben.
Nieuwjaar is hier rond september (de onze welteverstaan) en Kerst wordt op 7 januari gevierd. Mooi om over een aantal weken mee te maken in Lalibela.
En bij al die lastige tijd en datum berekeningen moet je ook nog eens rekening houden met de Afrikaanse manier van omgaan met tijd en afspraken. Onze bus vertrok dus uiteindelijk om 12 uur. Snappen jullie nog hoe vroeg het toen in Nederland was?

Laat een berichtje achter voor San en Det| 11:22:07 AM